klantreacties


Hier kunt u uw TonZon vloerisolatie klantreactie plaatsen.TonZon vloerisolatie

Onder het formulier kunt u alle klantreacties van TonZon vloerisolatie gebruikers lezen.

Als u hier als gelukkige TonZon  vloerisolatie bezitter komt, zouden wij het zeer waarderen als u hier een reactie achterlaat.

Dankzij uw reactie komen er weer nieuwe duurzame huizen bij. En zo maken we met z’n allen, onze wereld weer een klein stukje groener.

Ed Woolthuis

Klussenbedrijf Woolthuis


Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

48 Gedachten over “klantreacties

 • Alain

  Onder de voorkamer van ons jaren 30 huis heeft Ed de folie aangebracht en de CV leidingen die gewoon op het zand lagen, geïsoleerd en ook de randen dichtgezet. Hierdoor is het nu zeer aangenaam in deze kamer, ook in de winter geen kou die optrekt of vochtige ramen! Alles netjes volgens afspraak en binnen een dag aangebracht. Zonder meerwerk of verrassingen! Dit maakt precies het verschil! Super gedaan!

 • Jos Poot

  Wij hebben het afgelopen jaar een grote uitbouw aan ons huis laten maken, waarbij verschillende werkzaamheden onder de vloer zijn uitgevoerd. Wij hebben Ed gevraagd om de twee jaar geleden aangebrachte Tonzon-isolatie onder de grond na te kijken en daar waar nodig te repareren. Dat heeft hij vanmiddag gedaan.Hij is een klein uurtje onder de grond geweest en heeft dat vervolgens afgedaan als service van de zaak. Klasse Ed en als ik nog eens wat in huis wil doen om mijn energierekening verder te verlagen dan weet ik je te vinden. Dank je wel.

 • Peter Fromberg

  Vandaag heeft Ed de vloer bij ons geïsoleerd met Tonson vloerisolatie.
  Geweldig wat hebben jullie hard en netjes gewerkt.
  Het ziet er keurig uit. Nogmaals dank
  Een aanbeveling waardig!!

 • Ine

  Vorige week is de kruipruimte geisoleerd bij ons. door Ed en Elias.
  Nou super ze werken netjes, vrolijk en zijn zeer attend.
  Denk dat we het deze winter pas merken aan de energierekening,
  Alle lof en blijf reclame voor hun maken.

 • Lot

  Ook bij ons is de vloer recent geïsoleerd. En we merken nu al het verschil! De verwarming slaat minder vaak aan en de vloer voelt minder kil.
  Elias en Ed gaan met een goed humeur onder de vloer (bij ons was dit een zeer lage kruipruimte) en hebben binnen no time de klus geklaard. En ze stofzuigen na afloop, wat valt er nog meer te wensen…

 • Frank van Asten

  Vorige week hebben Ed en Elias de vloer in onze woonkamer geïsoleerd.
  Dat ging keurig en snel, de mannen hadden het in een paar uurtjes klaar.
  Het was voor Ed dan ook letterlijk een thuiswedstrijd.

  Ons wooncomfort is weer een stukje toegenomen, en het blijft aanzienlijk langer warm in de woonkamer nadat de verwarming uit gaat s’avonds.

 • nicolette bakhuizen

  Ed en Elias kun je prima “onder” de vloer hebben!!! Efficiënt en snel werken ze. Kan ze beiden zo aanraden. Nu kijken wat de rekening gaat doen!!!

 • Bas van Leeuwen

  We hebben sinds een week veel minder koude voeten in ons huis. Ed en Elias hebben een dag hard gewerkt aan de isolatie onder onze vloer. Gelukkig niet voor niets, want de feestdagen waren echt een stuk warmer. Het koelt in de nacht ook een stuk minder af.

 • Wim en Cobie van Meenen-Schouwenburg

  Na lang wikken en wegen hebben we besloten om onze vloer toch ook te isoleren. We zagen wel tegen het werk op. Tot onze verrassing kwam op een gegeven moment er een busje in onze straat. We begrepen dat dit klussenbedrijf juist speciaal de Tonzon kussens aanbrengt. Wel 1 december 2016 is dat dan ook uitgevoerd. Het was beste veel werk, ook de CV leidingen zijn nog extra geïsoleerd en de kieren rondom dichtgemaakt. Bij ons hangen de kussens tussen de houten balken. We zijn benieuwd of we dit gaan merken in de stookkosten. We hebben daar geen hoge verwachtingen van omdat we al heel zuinig stoken. Wat we de eerste week al wel merken is dat de bovenverdieping kouder blijft. Dus de CV kachel slaat dus inderdaad minder aan, ofwel de warmte beneden blijft langer bewaard. We zullen het over een jaar laten weten of we inderdaad minder gas zijn gaan gebruiken.

 • Familie Van der Maarel

  Ed en Elias hebben in no time onze vloer (inclusief twee uitbouwtjes) geïsoleerd. Net werk afgeleverd en het effect is meteen merkbaar: nu het buiten kouder is geworden, is de vloer in de woonkamer en keuken nog aangenaam om op sokken op te lopen. Met name voor de kids is ’t ideaal, zeker met de winter nog voor de boeg…

 • Anneke

  Ondanks dat beide mannen een beetje ziek waren stonden ze zoals afgesproken voor onze deur en hebben ze in 1 dag onze hele vloer geisoleerd. Afspraken werden dus nagekomen en kwaliteit geleverd! We zijn zeer tevreden over de service en het resultaat. De verwarming is de eerste nacht al niet meer aangegaan ondanks dat het buiten al vrij koud was. Dus top!

 • Familie Sikkel

  Ed maakt het helemaal waar! Niet te geloven dat zo een lange kerel onder de vloer past. Snelle en correcte service; binnen een dag de gehele begane grond geïsoleerd. Geen rommel en overlast; zo hoort het!…en geen koude voeten meer. Ik ga met veel vertrouwen de winter in. Vergeet de rest…neem Ed!

 • Robert van Bussel

  We zijn zeer tevreden over de twee ‘mollen’ die zonder klagen en vrolijk onder de grond kropen! De plaatselijke aannemer weigerde deze klus te doen ” mijn personeel doet dit niet” . Dus alle lof: nu afwachten of in de winter onze voeten warm blijven.
  In een dag was het klaar, en we mochten dezelfde avond nog een beetje nagenieten van deze klusdag waarbij het luik naar de kruipruimte de hele dag open stond: een dikke muis die vrolijk door de kamer trippelde. Een nieuw probleem, maar we lossen het wel op.

 • Rietje liedmeyer

  Betrouwbare positivo die door een gat van 1mtr bij 75 cm 6 uur onder een vloer met zeer krappe kruipruimte keihard werkt om mij warme voetjes te bezorgen.

 • Theo H.

  Ik heb nog geen ervaring t.a.v. de besparing van onze vloerisolatie omdat dit in mei 2016 is uitgevoerd.
  Wel wil ik mijn complimenten uitspreken over de keurige uitvoering, ondanks de lage kruipruimte (45 cm.).
  Alle afspraken werden zeer correct uitgevoerd zoals eerste kennismaking en datum waarop de isolatie werd uitgevoerd.

 • Wil Hendriks

  ik vind dat het mooi en goed gedaan is erg snel en netjes gewerkt. Ondanks dat het erg smal was geen onvertogen wordt gehoord alleen maar gezang
  Leuk dat we door een filmpje onder onze vloer kunnen kijken .Bedankt hiervoor.

 • A. Sasabone

  Het resultaat laat zich nog even afwachten nu het lente wordt. Wij zijn zeer tevreden over de samenwerking met ED en Peter, zij hebben bij ons Tonzon thermokussen bij ons in de kruipruimte aangebracht. Nog geen hele dag werk en klus was gedaan. Leuk is dat ze midddels het tonen van een filmpje je inzicht hebt in het resultaat. Wij zijn zeer tevreden, dank Ed en Peter!

 • Rob Langestraat

  Klussenbedrijf Woolthuis heeft op een kordate, prettige en professionele manier eerst onze kruipruimte verdiept, door een enorme zandzuiger te organiseren, en daarna Tonzon bodemfolie en Tonzon thermokussens aangebracht. Het is allemaal goed te volgen wat ze allemaal onder de vloer uitspoken, doordat er films gemaakt worden van de werkzaamheden die ze plaatsen op hun Facebookpagina en website. Hele aardige mensen, die bovendien ook nuttige gestes weggeven. We hebben er alle vertrouwen in dat ons comfort verhoogd is in ons huis en dat er weer wat minder fossiele brandstof wordt verstookt! Dank je Ed en Peter!

 • JH Westerveld

  Klussenbedrijf Woolthuis heeft op een zeer professionele wijze onze vloer geïsoleerd, snel, betaalbaar en met gedegen kennis. Omdat de klus net geklaard is hebben wij nog niet kunnen ervaren hoe behagelijk de vloer is, maar wij hebben er alle vertrouwen in.
  H.Westerveld

 • Paul Jacobse

  Vorig jaar mei hebben we door Ed en Peter onder de vloer van ons huis de TonZon vloerisolatie laten aanbrengen. Destijds waren we gelijk erg tevreden over de manier waarop de klus was geklaard. Al na een week merkten we dat de muren droger waren. Nu het in januari dan toch wat kouder is geworden, kunnen we stellen, dat het klimaat in de woonkamer, keuken en serre veel aangenamer is dan voorheen. Geen koude voeten meer! Kortom, goed werk van Woolthuis en het TonZon isolatie systeem. Heel fijn!

 • Wouter

  Gisteren heeft Ed onder de woonkamer de Tonzon vloerisolatie aangebracht. Hij was alleen, maar halverwege de middag was hij al klaar. En dat voor een kruipruimte die minder dan 25 cm hoog is! Prima werk, het ziet er goed uit. De komende weken zal blijken of ook het comfort omhoog is gegaan.

 • Fam. Lablans

  25 november hebben Ed en Peter bij ons onder de woonkamer Tonzon vloerisolatie aangebracht. De klus was inderdaad in een dag geklaard. Ongelooflijk dat ze in zo een kleine kruipruimte dit aan hebben kunnen brengen.
  We zijn nu een dikke maand verder en we merken nu echt het verschil. Het is heel behaaglijk aan je voeten. Kan nu rustig op sokken door de woonkamer lopen.
  Hoeveel rendement het ons gaat opleveren kunnen we nog niet zeggen maar het comfort is het belangrijkste.
  Bedankt mannen, we zullen jullie zeker bij meerdere mensen aanbevelen, we zien jullie 18 januari bij de buren..

 • Paul

  24 november zijn Ed en Peter bij ons aan de gang gegaan. En zoals beloofd, was de klus netjes in één dag geklaard. En dat terwijl de ruimte in de kruipruimte echt niet overal heel erg ruim was. Sterker, op sommige plekken zoals in de keuken, was het net aan 10 centimeter. En om rond 4 uur waren de mannen al klaar. Echt top!!
  Het gevolg? De sloffen zijn al een stuk minder hard nodig, het percentage van de luchtvochtigheidmeter zie je zakken. Met andere woorden, het is gewoon behagelijker. De CV hoeft veel minder werk te leveren, zeker ’s morgens merk je dat. Als je dan beneden komt is nog gewoon op temperatuur en is de CV nog niet eens aangeslagen. Heel fijn dus allemaal.

  Conclusie, zowel TonZon als Klussenbedrijf Woolthuis kan je met een gerust hart inschakelen voor de isolatie van de kruipruimte…..

 • Rutger

  Na eerst een behoorlijke hoeveelheid zand uit de kruipruimte te hebben laten afzuigen is eind oktober de vloer geïsoleerd door Ed en Peter van Klussenbedrijf Woolthuis. De woonkamer is daarbij geïsoleerd met Tonzon-isolatie, de erker (nog) niet, omdat dit op het moment nog niet mogelijk bleek te zijn. De gang- en keukenvloer waren enkele jaren geleden al “geisoleerd” met de zogenaamde chips. Er is nu dus een goede mogelijkheid om te voelen waar de vloer het warmste is;). Tsja, de gang- en de keukenvloer zijn nog steeds even koud en het ruikt er nog muffig. Het enige wat de chips lijken te hebben gedaan is ervoor zorgen dat de kruipruimte/bodem iets droger is, maar van vloerisolatie is geen sprake. De Tonzon bodemfolie en de thermo-kussens hebben wel een tweeledige werking. En dat is te merken! De vloer in de woonkamer is warmer, een soort passieve vloerverwarming, zeg maar. De CV-ketel slaat beduidend minder aan en ’s ochtend is de woonkamer nog steeds goed op temperatuur. Bijkomend voordeel van Tonzon is dat het een sterk effect heeft op het verminderen van huisstofmijten. Ook komt er minder stof in de lucht omdat de verwarming minder vaak aan hoeft te staan. Ik had altijd veel last van allergie, maar sinds de isolatie is geplaatst, is dit sterk verminderd. Erg fijn. En last but not least, het vocht op de binnenzijde van de ramen is praktisch weg (HR-glas). Enkel de raamkant waar (nog) niet geïsoleerd is, bij de erker, beslaat nog wel. Gezien de positieve ervaringen met Tonzon en zeker ook met Ed en Peter, die alles op bijzonder prettige wijze begeleid en aangebracht hebben, kan ik Klussenbedrijf Woolthuis van harte aanbevelen!

 • Jos Poot

  Wij hebben in mei de vloer laten isoleren door Ed en Peter. Twee vakmensen, die weten hoe ze met klanten om moeten gaan. Netjes, prima uitleg, kortom wat de werkzaamheden betreft niets dan lof. En dan het resultaat. We hebben even gewacht met reageren, omdat met een aanleg in mei er nog weinig valt te testen als het gaat om kou. Wat we in juni al wel direct hebben gemerkt is dat warmte langer blijft hangen in huis. Nu begin november, tja inderdaad geen koude vloer meer. Dat is al heel anders dan andere jaren. ’s Ochtends is het veel minder ver afgekoeld. Alle vertrouwen in een aanzienlijk hoger comfort ook als het straks echt gaat vriezen. Hoeveel het gasverbruik zal dalen weten we nog niet, maar dat moet ook aanzienlijk zijn. En het comfort hebben we al binnen. Dank voor jullie gezelligheid en het resultaat.

 • Marijke Loogman

  Wij hadden ons ermee verzoend: geen Tonzon onder onze vloeren, de kruipruimte was veel te klein. Ha! Mooi buiten Ed&Peter om gerekend! Onbevreesd kropen zij de claustrofobisch kleine ruimte in. En wat een verschil. Van koude vloeren krijg ik heftige zenuwpijnen. Van de week was ik ergens waar een koude vloer was. Toen pas realiseerde ik me plotseling dat ik al weken bijna geen pijn meer had gehad.
  Ook leuk is dat onze gecomputeriseerde thermostaat de eerste dagen van de leg was. Elke keer was het rond de 22 graden in de woonkamer, omdat het zo is ingesteld dat het altijd 19,5 graden moet zijn. Kennelijk is de hoeveelheid energie die daar voor werd verbruikt nu voldoende was om het zo warm te maken. Inmiddels heeft de thermostaat zich weer opnieuw ingesteld en hebben wij geen koude voeten meer.
  Klasse, heren! Bedankt.

 • oskar

  Ed en Peter hebben vandaag Tonzon installatie gedaan. Ook meteen de leidingen ingepakt en de naden tussen de vloer en de muur gepurd. nsle en efficient te werk gedaan en ook nog een makement onder vloer ontdekt. Er loopt namelijk een buis vd open haard naar buiten en die staat vol water en zand aangezien de regenpijp naast de ontsluiting zit… niet zo handig. Ed en Peter denken dus ook mee onder de vloer! Nu kunnen we de winter door zonder de voeten op de de bank!
  Filmpjes op Youtube kanaal van Ed en op Facebook, een gemiddeld feestje heeft minder troep (onder de vloer)…..
  dank Ed en Peter

 • Leonardo

  Afgelopen week hebben Ed en Peter Tonzon vloerisolatie bij ons aangebracht. Wij hadden last van vocht, schimmellucht op sommige plekken en een koude vloer. De mannen zijn de hele dag bezig geweest in de kruipruimte, er moest eerst veel puin weggehaald worden, vervolgens is de Tonzon aangebracht inclusief isolatiematerial om de leidingen heen. Ze hebben zorgvuldig en hard gewerkt, en het effect is nu al te merken: minder koude vloer, we ruiken geen schimmellucht meer.
  Bedankt Ed en Peter!

 • c.zwaan

  7 oktober is onze vloer geisoleerd, met de vochtige grond onder de vloer en het koude weer op komst een goed moment voor deze ingreep.
  Ed en Peter werkten de klus netjes en vlot af en de parketvloer voelt neutraal qua temperatuur waar die voorheen koud aanvoelde.
  Dat belooft goede tijden als de kou echt komt !
  Alvast dank voor de comfort en bezuininging de komende tijjd

 • Anna Tromp

  Woensdag 3 juni hebben Ed en Peter bij ons de TonZon vloerisolatie aangebracht. Indrukwekkend hoe deze mannen in zo’ n kleine ruimte kunnen werken. Ook nog zeer netjes en het was snel gebeurd. Top!!
  Laat nu eerst de zomer maar komen en als die voor voorbij is, kijken we uit naar een winter zonder koude vloer, met minder stookkosten en met warme voeten. Dat klinkt goed.

  Ed en Peter, dank voor jullie uitstekend werk.

 • Philip

  Onlangs de vloer van de woonkamer, keuken en gang laten isolen met TonZon isolatie systeem. Prima deskundig uitgevoerd door Ed en Peter.

  Het effect van dit systeem moeten we nog beoordelen over enkele maanden. Het wordt nu einde lente en dan eerst nog zomer. We zijn benieuwd.

  Nogmaal Ed en Peter hebben keurig gewerkt, schoon opgeleverd, geen troep en gezelligheid. Met dank!

 • Fam. Van den Herik Post auteur

  In november 2014 heeft Ed Woolthuis bij ons Tonzon vloerisolatie aangebracht. Wij hadden een vochtige kruipruimte en daardoor een klamme koude parketvloer. Vantevoren hadden we ons verdiept in de mogelijkheden (schelpen, pur, chips of luchtkussens). Het milieuvriendelijke aspect van Tonzon en het feit dat je kruipruimte met luchtkussens gewoon toegankelijk blijft (ze hangen namelijk gelijk onder je vloer), sprak ons aan.
  Ed heeft de isolatie in ongeveer anderhalve dag aangebracht. Hij isoleerde eerst alle leidingen, dichtte de kieren tussen de vloer en de muren en plaatste de folie. Toen was het verschil al merkbaar (er kwam geen bedompte lucht meer uit de kruipruimte). Vervolgens bevestigde Ed alle luchtkussens. Zelf ben ik mee de kruipruimte ingegaan om met eigen ogen te zien hoe de luchtzakken werken, heel simpel maar zeer doeltreffend. En indrukwekkend om te zien hoe Ed Woolthuis te werk gaat in die kleine ruimte!
  Het effect van de isolatie overtreft onze verwachtingen. De vloer voelt nu neutraal qua temperatuur en niet meer klam. Een onverwacht positief bijeffect is dat onze kelder ineens niet meer bedompt is omdat de ventilatieopeningen in de kruipruimte uitkomen en dus droge lucht aanvoeren.
  Tot slot werkt Ed Woolthuis netjes en levert hij uitstekende service. Na de werkzaamheden bleek onze vloer aan de rand een barst te vertonen, waarvoor Ed meteen langskwam (ook al was het een dag voor Kerst). Het bleek helemaal niets met de isolatiewerkzaamheden te maken te hebben, maar toch ging Ed weer onder de vloer en verhielp het probleem kosteloos. Echt super!
  Kortom, wij zijn zeer tevreden en kunnen zowel Tonzon vloerisolatie als het werk van Ed Woolthuis van harte aanbevelen!

 • J. Gastkemper Post auteur

  We hebben in oktober 2014 Tonzon vloerisolatie laten aanleggen.

  Ed en Peter hebben goed aangegeven waar isolatie goed mogelijk is en ook zin heeft. Zo bleken er teveel leidingen te liggen in de gang, waarop ze adviseerden om daar geen isolatie te leggen. Ook bleek er in een later aangebrachte uitbouw al isolatie te liggen met steenwol. Hoewel steenwol niet zo goed isoleert als Tonzon, adviseerden ze dat niet te vervangen omdat het in de kruipruimte goed droog is en er veel moeite gedaan moest worden om een gat in de nog aanwezige buitenmuur onder de grond te maken.

  Daar waar het wel mogelijk was en zin had, hebben ze alle moeite gedaan om de isolatie aan te leggen. Zo moesten ze zich door een klein gat naar de keuken “tijgeren” waarbij ze de leidingen die in de weg lagen een stukje hebben laten zakken. In het algemeen was de kruipruimte heel laag en het is hen toch gelukt om de isolatie aan te leggen.

  Het resultaat is direct merkbaar: de kamer warmt sneller op en koelt minder snel af, waardoor de thermostaat al veel vroeger in de avond naar beneden kan.

  Kortom: een aanrader. Het is binnen een dag gebeurd!

 • P. Keesom Post auteur

  Ik heb in maart 2013 het tomzon vloerisolatie door
  Ed Woolthuis laten aanleggen. Ed hielt zich prima aan de gemaakte afspraken en installeerde het binnen 2 dagen. Het was geen gemakkelijke klus ivm met zeer beperkte hoogte in de kruipruimte. het resultaat is een veel aangenamer binnenklimaat, de kamer is veel sneller op de gevraagde temperatuur tevens blijft de warmte veel langer in de kamer hangen.
  Mijn energie rekening is inmiddels met 40% verminderd. Wat mij betreft een aanrader.

  P. keesom

 • Daniël Post auteur

  Door Woolthuis klussenbedrijf (project Ed) hebben we eindelijk een droge kruipruimte en warme voeten.
  Sinds Januari is bij ons namelijk TonZon isolatie aangebracht en wat een verschil! Het vochtprobleem in onze woning is er niet meer. Geen klamme muren of condens meer op het raam.
  We kunnen het zelfs aan de kat merken, want die ligt tegenwoordig zomaar ergens op de vloer. Oppassen dus!!

  Alle complimenten aan Ed Woolthuis en Peter die de isolatie netjes en snel heeft aangebracht. Ik kreeg deskundig advies en werd vriendelijk behandelt en ze laten geen troep of vuil achter.
  Ook een misverstand over de factuur is zeer professioneel en naar tevredenheid opgelost.

  Ed is zelfs nog een keer terug gekomen, omdat 2 balken eerst goed moesten drogen voordat daar de isolatie aangebracht kon worden. Ook hier is weer keurig en snel een afspraak voor gemaakt en de klus verder afgemaakt.

  Woolthuis klussenbedrijf raad ik iedereen aan en TonZon isolatie is de investering meer dan waard.

 • M. Vet Post auteur

  Tonzon vloerisolatie – warme voeten
  Sinds een maand is onze vloer geïsoleerd dmv het TonZon systeem. Snel en vakkundig aangelegd door Ed en Peter. We hebben een moeilijk bereikbare kruipruimte en weinig ruimte tussen de vloer en de grond, maar het is de heren gelukt om de klus te klaren. Daarnaast werken ze erg netjes, geen rotzooi in huis!

  En nog belangrijker; we hebben warme voeten! Aangezien de keukenvloer niet geïsoleerd kon worden, kunnen we het verschil duidelijk voelen. Daarnaast zien we dat de CV minder snel aanslaat en de kamer veel beter op temperatuur blijft. Hoe groot het effect op ons verbruik is, is nog even afwachten maar er zal zeker effect zijn. Daarnaast is ons woon-comfort behoorlijk toegenomen. Al met al de investering waard.

 • Gerphil Kerkhof Post auteur

  Het werkt!
  Begin december heeft klussenbedrijf Woolhuis ook onze vloer vakkundig onderhanden genomen. Behalve het aanbrengen van het TonZon systeem onder de vloer en op de bodem van de kruipruimte werd ook folie aangebracht rond de cv-leidingen die voorheen de kruipruimte verwarmden. En werd een lekkende aansluiting van het riool verholpen. Het resultaat is verbluffend: we stoken inmiddels structureel 1-2 graden minder, ’s ochtends is de temperatuur nooit meer teruggelopen naar het ingestelde minimum, we hebben het bij 18-19 C behaaglijk en ook de bolling van onze houten vloer als gevolg van vocht is behoorlijk verminderd. Het contact met Ed verliep ook bijzonder prettig. Kortom: een enorme aanrader! We draaien onze buren er al warm voor!

 • Tammo ter Hark Post auteur

  Vloerisolatie in twee stappen

  In 1984 schreef Kees van Kooten voor de bescheurkalender het stukje “unsere Traumkuche” (terug te vinden in de bundel Modernismen). Daarin vertelt hij dat de aanschaf van een nieuwe keuken nogal wat anders liep, uiteindelijk wordt het allemaal duurder en duurt het langer.

  Wij hebben nu geen nieuwe keuken gekocht, maar zijn overgegaan op de aanschaf van vloerisolatie. Een soortgelijk verhaal volgt.

  Wij stoken ons huis doorgaans op 18,5 graden. Het verwarmingssysteem regelt het dan zo, dat het in de huiskamer ter hoogte van de thermostaat (schouderhoogte) dan vrijwel constant 18,5 graden is. Aangezien warme lucht stijgt is het dan tegen het plafond wat warmer en bij de vloer wat kouder. Als je, zoals bij ons het geval was, dan een parketvloer hebt, die op een planken/balkenvloer ligt zonder isolatie, kan de vloer echt een paar graden kouder zijn. We hebben het niet gemeten maar ik schat dat de vloer zo’n 1 a 2 graden kouder was dan de thermostaat. En van een vloer die 16 tot 17 graden is krijg ik koude voeten.

  Vloerisolatie dus. Een eerste zoektocht leverde een hoop experts op: blijkbaar iedereen in mijn omgeving had de ideale oplossing gevonden. Iedereen een andere overigens. Wat kwam er langs aan oplossingen:
  1.de hele onderkant van de vloer bespuiten met PUR-schuim, vertelde een meneer van de NUON me, was een prachtige oplossing. Tegelijkertijd hoorde ik via het nieuws en kranten dat veel mensen dit helemaal niet zo’n goed oplossing vonden: direct na het aanbrengen veel last van gezondheidsklachten. Daarnaast ben ik niet dol op onomkeerbare oplossingen: als je het spul er eenmaal op spoten hebt, krijg je het er met geen mogelijkheid meer vanaf. Inmiddels levert NUON deze oplossing helemaal niet meer.
  2.Tussen de balken platen van isolerende kunststof aanbrengen of glaswol/steenwol. Kan volgens mij een prima oplossing zijn. Deze hebben we niet verder onderzocht.
  3.De hele kruipruimte laten volspuiten met schelpen of EPS (kunststof) chips. Schelpen zouden sterk vochtregulerend kunnen werken en ook de kunststof chips zouden dat doen, maar naar mijn idee zou dat minder helpen als isolatie. Koude voeten, weet je nog?
  4.De hele vloer eruit halen en vervangen door een vloer van goed geisoleerde betonnnen broodjes en dan afwerken met vloerverwarming. Dit zou waarschijnlijk energetisch de beste oplossing zijn, maar de kosten zouden de pan uitrijzen: we hebben een ouderwetse kamer ensuite, alle oude details zouden dan eerst gesloopt moeten worden. Hebben we dus niet gedaan.

  De uiteindelijke oplossing die we gekozen hebben is die waarbij tussen de balken in de kruipruimte TonZon luchtkussen werden aangebracht. De leverancier beweert dat dat enorm isoleert en van diverse mensen hoorde ik dat het eenvoudig was en niet al te duur. Wij begonnen aan ons stappenplan.

  Stap 1: offerte aanvragen.
  Als eerste vroegen we een leverancier van de TonZon spullen om een offerte. De man kwam, keek onder de vloer en bracht rapport uit: “Meneer, de kruipruimte is te ondiep en er lopen allemaal verwarmingsleidingen dwars door de kruipruimte. Ik kan het wel isoleren, maar het kost u extra vanwege de ondiepe kruipruimte en alle leidingen. Overigens zijn de meeste van die leidingen zelf ongeisoleerd en verroest. Wilt u een prijsopgave?”. Dat wilde ik wel, maar ik wilde ook nadenken. We zouden de vloer wel kunnen isoleren, maar om nou verroeste verwarmingsleidingen te isoleren met als risico dat wanneer die leidingen echt rot worden we de hele isolatieklus opnieuw moeten doen? De prijsopgave die we kregen, liet ons nogal schrikken, de man leek de hoofdprijs te vragen, als we zelf eerst een hoop andere dingen deden. We besloten in ieder geval de stappen te nemen die nodig zouden zijn om de isolatie voor te bereiden en dan opnieuw naar een aannemer voor TonZon te gaan.

  3 stappen terug
  We vroegen een loodgieter of hij de leidingen onder de vloer zou kunnen vernieuwen, netjes langs de muur leggen en isoleren. “Ja, dat kan wel, maar uw kruipruimte is veel te ondiep. Ik mag er niet in van de Arbo. Ik wil er werken als er minimaal 50 centimeter tussen het zand en de balken zit. Er zit nu op sommige plaatsen minder dan 40 centimeter”.

  (1) Onze kruipruimte heeft een oppervlak van 40 vierkante meter, dus meer dan 10 centimeter zand eruit is minimaal 4 kuub zand. Hoe krijg je 4 – 6 kuub zand uit een kruipruimte, door een klein luik? De aannemers die ik ernaar vroeg keken me vreemd aan en wilden geen offerte uitbrengen. Uiteindelijk hebben 3 Polen heel hard gewerkt en 5 kuub zand in een container voor mijn huis geladen. Hulde aan de Polen. Kosten: 750 euro

  (2) Toen kon de loodgieter aan de slag. Met flexibele slangen, die goed isoleerd nu keurig langs de muur liggen is de kruipruimte nu helemaal klaar voor isolatie. Kosten leidingenwerk: 1600 euro. En helemaal klaar voor isolatie? Nou nee. “Meneer, we zagen dat de onderslagbalk wat last heeft van houtworm. Misschien moet u daar toch wat aan laten doen.

  (3) De man van de houtwormbestrijding kon er kort over zijn: u heeft behoorlijke last van houtworm en er is veel te veel vocht in de kruipruimte. “Ik adviseer u om een aannemer de ondersteuning van de onderslagbalk te laten vervangen (in dat metselwerk trekt veel vocht op), twee balkkoppen te laten vervangen (die zijn rot) en ons de houtworm en zwammen te laten bestrijden. Totale kosten voor ons ongeveer 1800 euro en graag hoor ik van u binnen twee weken. Succes met met vinden van een aannemer!”

  Een aanemer bleek niet te vinden. De loodgieter wilde nog wel eens kijken. “Ach meneer, in heel Haarlem staat het grondwater hoog. Ja, er trekt wel wat vocht op, maar dat is overal. En die balkkoppen zijn inderdaad wel een beetje aangetast, maar dat overleeft u ook wel.”

  Uiteindelijk hebben we alleen de houtworm laten bestrijden. Kosten 900 euro.

  Stap 1a: een nieuwe offerte
  Via de Haarlemse Heerlijke Huizenroute kwamen we in contact met Ed Woolthuis. Een enthousiaste man van een lengte die je eigenlijk niet in kruipruimtes verwacht. Naar eigen zeggen al meer dan 5 jaar meer dan twee keer per week bezig met TonZon in Haarlemse huizen. Met zijn maat Peter kwam hij en overzag het allemaal. En hoorde mijn verhaal. “Ach meneer, dat uitgraven van de kruipruimte en het verleggen van die leidingen was helemaal niet nodig geweest, wij werken gewoon als we erin kunnen. Als de ruimte minder is dan 50 centimeter rekenen we alleen wel een toeslag, die hoeft u nu niet te betalen….

  En hij bracht een offerte uit: het zou gaan over:
  1.het aanbrengen van een dampdichte laag op het zand (een dikke plastic laag die het vocht vanuit de grond grotendeels tegenhoudt
  2.het aanbrengen van TonZon isolatiekussens tussen de vloerbalken
  3.het extra isoleren van de verwarmingsleidingen met dezelfde folie van de luchtkussens.

  Stap 2: aanbrengen van de vloerisolatie
  De mannen Ed en Peter kwamen om 9:00 uur en om 15:00 uur waren ze klaar. Vrolijke kerels, die van wanten weten. De oplevering ziet er prima uit. Totale kosten 1700 euro.

  Ervaring nu na een paar weken
  Wat zijn de effecten van deze klus? Opgeteld hebben we de nederlandse (en poolse) economie een kleine 5000 euro vooruit geholpen. We zijn dus in ieder geval aan het enthousiaste verhaal van premier Rutte tegemoet gekomen. En we gaan energie besparen. Hoeveel, geen idee….

  Gaan we die 5000 euro nog terugverdienen? Geen idee. Dat is afhankelijk van de energiebesparing doordat er minder warmte weglekt. En dat zien we bij de energieafrekening volgend jaar aan het einde van 2014.

  Hebben we al warmere voeten? Ik weet het niet, we hebben geen meting gedaan voordat we de kruipruimte isoleerden, en ook erna niet. Voelt het beter? Ja, het voelt beter, vooral in ons hoofd, want we hebben wat gedaan aan energiebesparing. Of ik echt warmere voeten heb, weet ik niet.

  Zouden we het opnieuw doen? We zouden in ieder geval:
  1.eerst een meting doen van het verschil in warmte op vloerniveau, op schouderhoogte en bij het plafond, zodat we de temperatuurverschillen van nu ermee kunnen vergelijken.
  2.eerst een hele scan op het huis laten doen, zodat we zien welke zaken we het beste eerst kunnen aanpakken; als je eerst de zaken doet die het meeste besparen, verdien je het snelst geld terug om in andere zaken te steken. We hebben inmiddels een dergelijk iemand ingeschakeld, we wachten nu op de adviezen.

  Conclusie
  We wilden ons huis met kleine stappen verbeteren, het werden in ieder geval wat meer stappen dan we dachten. Natuurlijk kun je niet alle gemaakte kosten toerekenen aan het isoleren van de kruipruimte, een deel was gewoon (achterstallig) onderhoud. Maar als we er niet aan begonnen waren, hadden we die kosten ook niet gehad. En mischien later veel meer kosten aan het verhelpen van grote lekkages. Misschien, misschien….

  Toch gaan we door met het nemen van kleine stappen om ons huis en onze leefomgeving te verbeteren. Het terugverdienen is niet het enige, het ideaal is ook wat waard.

  • Jan Tjemme Post auteur

   Hallo Tammo,

   Goed verhaal! Gelukkig ben je doorgegaan toen het in het begin tegenzat en heb je nu een goed geisoleerde vloer en droge kruipruimte. Het verschil ga je zeker merken: thermoskussens hebben een hoge isolatiewaarde Rd 3,8 en dat is 3x hoger dan het Bouwbesluit voorschrijft als minimum voor renovatie van bestaande woningen. Maar belangrijker is wat je gaat merken aan je voeten en je energierekening. Ik heb zelf 11 jaar geleden de houten woonkamervloer met thermoskussens geisoleerd met bodemfolie op de bodem van de kruipruimte, net als jij. Die bodemfolie moet je overigens een Een paar jaar geleden heb ik infrarood temperatuurmetingen gedaan, hartje winter. Resultaat: thermostaat op schouderhoogte 19 graden, houten vloertemperatuur 19 graden, plafondtemperatuur 20 graden. Dat is geen garantie voor warme voeten, maar wel een stuk beter dan de met 5 cm piepschuim geisoleerde vloer in de aangrenzende open keuken: 16,5 graad.

   Dan de besparingen: die kan je zelf meten als je rekening houdt met de graaddagen om het verschil tussen stookseizoenen uit te filteren en m3 gas per graaddag uit te rekenen. Dan kan je verschillende jaren met elkaar vergelijken, mits je stookgedrag hetzelfde blijft. De graaddagen zijn op internet te vinden, zie o.a. http://www.kwa.nl maar er zijn ook handige hulpmiddelen zoals http://www.mindergas.nl. Dan moet je wel minimaal iedere maand je meterstand opnemen en invullen. Er zijn veel meer hulpmiddelen, gratis en betaald, zie http://www.energieverbruiksmanagers.nl. Ik gebruik naast mindergas.nl ook http://www.energiemanageronline.nl en die heeft ook een graaddagenberekening, maar het is nog niet goed mogelijk om daarmee gasverbruik voor verwarming in verschillende seizoenen te vergelijken. Ik gebruik energiemanageronline dus naast mindergas.nl onder andere omdat energiemanageronline ook uitgebreide mogelijkheden geeft voor monitoring van elektriciteitsverbruik en een zonmodule heeft voor monitoring zonnepanelen. Met de energiepioniers gaan we ervaring uitwisselen met de verschillende energieverbruiksmanagers om te komen tot een handige en leerzame monitoring van energiebesparende maatregelen.

   Voor de besparing kan je voorlopig uitgaan van 5,7 m3 gas per m2 vloeroppervlak per jaar bij gemiddeld stookgedrag (20 graden bij aanwezigheid, 15 graden ’s nachts en bij afwezigheid). Dat is berekend door Milieu Centraal op basis van onderzoek van TU Delft naar de effecten van van vloer- en bodemisolatie. Voor jouw 40 m2 is dat dus ongeveer 230 m3 per jaar, dus zo’n 150 euro per jaar. Dat verdien je niet snel terug als de thermoskussens laat aanbrengen, maar je hebt wel meteen meer comfort. Bovenstaande besparing is meer dan volgens de officiele EPA maatwerkadviezen omdat die rekenmethodiek geen rekening houdt met alle extra effecten van vloerisolatie zoals minder verliezen naar de kruipruimtewanden, minder afkoeling door minder verdamping van vocht in een droge kruipruimte, vermindering van de warmteverliezen door kruipruimteventilatie (de lucht in de kruipruimte warmt minder op, dus minder verliezen) en de mogelijkheid om de woonkamertemperatuur 1 graad lager te zetten (door de warmere vloer heb je meer stralingswarmte net als bij vloerverwarming en kan de luchttemperatuur iets omlaag).

   Succes, ik ben benieuwd naar deel 3!

   Jan Tjemme

  • Luydert Smit

   Beste Tammo: informatief, herkenbaar en leuk verslag. Wie hebben jullie de scan laten doen en kwam daar iets zinnigs uit? Met dank!

 • Arnold de Vries Post auteur

  Tonzon
  Nu twee weken verder, merkt mijn vrouw op dat de vloer warmer is.
  Ze hoeft geen extra sokken aan. Toto zover is er dus sprake van winst. Of dat ook in de gas nota tot uiting komt weten we pas over een jaar.

 • Coen Post auteur

  Tonzon
  Wij hebben nu een jaar Tonzon onder de vloer. Een fantastische verbetering en de gasnota was opvallen lager dan de jaren daarvoor. Prima gewerkt door de Firma Woolthuis. Een aanrader.

 • G. Bas Post auteur

  Zeer tevreden
  Hallo Ed en Peter, onze isolatie is in oktober 2012 gedaan; pas in feb 2014 weet ik wat het rendement geweest ; overigens is het comfort prima en zijn wij ook zeer tevreden over de wijze waarop het materiaal werd aangelegd: moeilijke kruipruimte, veel rotzooi erin (puin) en razendsnel aangelegd. fam Bas-Smittenaar. Groet, G.Bas

 • Rob Rib Post auteur

  IK heb sinds februari vloerisolatie van Tonzon. Het werk gebeurde snel en netjes. Eerlijk gezegd hebben wij ’s winters nog wel koude voeten, maar dat kan aan onze leeftijd liggen. Ik heb de temperatuur op de vloer gemeten in februari, toen het zo rond de 15 graden vroor en de vloer was overal in de kamer 19 à 20 graden. Of ik minder gas heb gebruikt, merk ik pas in januari bij de eindafrekening. Wel merkte ik aan mijn werkkamer en de badkamer dat die minder warm waren, dus de thermostaat in de woonkamer slaat eerder af. Kennelijk bespaar ik dus gas.

 • Jaap Visser Post auteur

  Gisteren is ruim 70 m2 vloer aan de onderzijde voorzien van Tonzon. Uitgevoerd door klussenbedrijf Woolthuis. Bij het opmeten en berekenen van de kosten komen de twee mannen (Peter en Ed) positief en deskundig over. Bij de uitvoering valt hun professionaliteit op. Het zijn geen knoeiers. Ze gaan er fris tegen aan en dat valt niet mee: urenlang kruipend en liggend in een beperkte ruimte. Ik kan ze U aanbevelen.

 • A. de Vries Post auteur

  Vandaag na een dag hard werken door Ed is onze vloer voorzien van een TonZon vloerisolatie.
  Mijn complimenten voor dit werk samen met collega omdat de ruimte waarin jullie moesten werken niet de makkelijkste is.
  De komende weken zal ik kijken of mijn voetjes lekker warm blijven.
  A de Vries